Nieuws 2018

28-12-18 | Geef uw mening over duurzaamheid!

Duurzaamheid is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp. Ons aardgas raakt op, grondstoffen worden steeds zeldzamer en het weer extremer. Hoe kijkt u hier tegen aan? Bent u bezig met bijvoorbeeld energie besparen, bewust inkopen, afval scheiden, regenwater opvangen of meer groen in uw omgeving? Vindt u het belangrijk en zinvol dat we hier samen iets aan doen? En hoe kunnen we dat het beste doen?

 

De gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen willen graag weten óf duurzaamheid u bezig houdt en op welke manier. Uw mening en tips nemen zij mee in het nieuwe duurzaamheidsbeleid. Samen met u willen ze bepalen waar de komende tijd de aandacht voor duurzaamheid naar toe gaat en hoe dat gaat gebeuren.

 

Vul in en win!

Hiervoor is een korte enquête opgesteld. Het invullen van de enquête kost u vijf minuten. Onder de invullers verloten de gemeenten lokale cadeaupakketten. 

De enquête kunt u hier invullen. Bedankt dat u meewerkt.


Benieuwd naar de resultaten?

De resultaten van de enquête bespreken de gemeenten graag met u. Hiervoor zijn drie bewonersbijeenkomsten gepland:

  • 15 januari 2019 in het SKAC gebouw Chaam, Gilzeweg 12
  • 22 januari 2019 in het CCB Baarle-Nassau Pastoor de Katerstraat 5
  • 29 januari 2019 in CC De Boodschap Rijen Nassaulaan 62-64

De bijeenkomsten vinden plaats van 19.30 uur tot 21.00 uur. In de enquête kunt u aangeven of u hier graag een persoonlijke uitnodiging voor ontvangt. U bent overigens ook welkom zonder aan te melden en u kunt ook een bijeenkomst bijwonen die in een andere gemeente plaatsvindt dan waar u woont. Namens alle drie de gemeenten bedankt voor het invullen van de enquête. 


Meer vragen?

De projectleider van de duurzaamheidsvisies is Karin van den Akker. U kunt haar mailen via karinvandenakker@abg.nl.

28-12-18 | Uitnodiging ontbijtsessie 23-01-19


 

U bent ondernemer in één van de ABG-gemeenten. Als gemeenten willen wij u graag betrekken bij de verbetering van onze dienstverlening. Uw mening doet er toe! 


Kom daarom op 23 januari 2019 naar de ontbijtsessie in het Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg! 


Als ondernemer weet u als geen ander: verbetering en optimalisering van dienstverlening lukt niet zonder feedback. Daarom hebben wij uw ervaringen en wensen ten aanzien van onze gemeentelijke dienstverlening hard nodig. Zeker nu we, na 3 jaar samenwerking in de ABG-organisatie, een evaluatie uitvoeren naar het functioneren hiervan. Bureau Berenschot voert dit onderzoek uit. 


Door uw mening te laten horen, kunt u mede richting geven aan het presteren van uw gemeente en de ABG-organisatie in de toekomst. Wilt u bijdragen en 23 januari aanwezig zijn? Meldt u dan snel aan via www.gric.nl/aanmelden.

 

Aanvang: 07.45 uur

Locatie: Hotel Gilze-Tilburg, Klein Zwitserland 8, 5126 TA Gilze

Aanmelden: graag uiterlijk 21 januari via www.gric.nl/aanmelden 

18-12-18 | Global-e bouwt nieuw kantoorpand

Global-e zet groei en verduurzaming voort met de bouw van een nieuw kantoor en tweede datacenter. Op 30 november is de bouw officieel gestart van het nieuwe kantoorpand van Global-e ICT solutions en het tweede datacenter van Global-e Datacenter, aan de Europalaan in Rijen.


In het bijzijn van de medewerkers luidden Anita Quirijnen, directie Global-e ICT solutions en Ronald Voermans, directeur Global-e Datacenter een nieuwe fase van innovatie en verdere groei in. De kernwaarden integritysecurity en availability staan hierin centraal.


Global-e ICT solutions levert al meer dan 30 jaar innovatieve ICT-oplossingen aan bedrijven in heel Nederland. Dankzij de specialisatie op het gebied van Cloud-, Voice- en Infraoplossingen kunnen klanten en eigen medewerkers excelleren. Global-e Datacenter bestaat sinds 2009 en is in rap tempo uitgegroeid tot een belangrijke speler in Zuid-Nederland voor onder andere colocatie. Dit mede dankzij de centrale ligging die dient als belangrijk knooppunt voor glasvezelverbindingen. Beide bedrijven werken sinds de start van het datacenter geheel onafhankelijk van elkaar en zetten dit vanzelfsprekend voort.


De bouw van een nieuw en groter kantoor met tweede datacenter is een belangrijk onderdeel van de strategie van Global-e om verder te groeien en maatschappelijk verantwoord te blijven ondernemen. Het zal namelijk bijdragen aan verduurzaming, een nog hogere mate van kwaliteit alsook meer transparantie van onze dienstverlening”, aldus Ad Hapers.


Bijzonder op de nieuwe locatie is het Experience Center waarin Global-e de mogelijkheid biedt om niet alleen zelf maar ook andere bedrijven (uit de regio) presentaties en bijeenkomsten te laten organiseren. Het Experience Center geeft Global-e ICT solutions en Global-e Datacenter daarnaast de mogelijkheid om de samenwerking met hun bestaande relaties verder te verdiepen. Ook wordt het mogelijk om geïnteresseerde organisaties te laten zien en ervaren wat ICT volgens Global-e te bieden heeft.


Global-e ICT solutions en Global-e Datacenter zetten met de nieuwe locatie dus in op verdere groei, verdere verduurzaming, een nog hogere mate van kwaliteit en transparantie!


18-12-18 | Nieuwjaarsontmoeting college B&W 07-01-19

Jaarlijks houdt het college van B&W een nieuwjaarsontmoeting. Dit keer is deze op maandag 7 januari 2019 van 20.00 tot 22.00 uur in het gemeentehuis in Rijen, Raadhuisplein 1. U bent samen met uw partner van harte welkom. Hieronder leest u meer over het programma.


Première documentaire ‘made@gilzerijen’

Tijdens deze nieuwjaarsontmoeting is de première van de documentaire ‘made@gilzerijen’. We hebben filmmaker Kenneth Fluonia, vierdejaars student van St. Joost, gevraagd om een film te maken met het thema kunst in de breedste zin van het woord. Kenneth is daar prima in geslaagd. Nieuwsgierig? Bekijk het voorstukje dat vanaf 20 december op onze website www.gilzerijen.nl staat.


Graag ontmoeten wij u op onze nieuwjaarsontmoeting. Uiteraard is er na het officiële deel alle ruimte voor een informeel samenzijn en een drankje en een hapje.


Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Gilze en Rijen,


de secretaris,drs. René Wiersema

de burgemeester, dr. Jan Boelhouwer

17-12-18 | Vermeulen Bouwbedrijf wint prijs sociale vernieuwing FNV

UTRECHT/RIJEN - Vermeulen Bouwbedrijf uit Rijen heeft vorige week de Sociale Innovatieprijs FNV Bouwen en Wonen gewonnen. In het Vakbondshuis in Utrecht bleek Vermeulen het beste van drie genomineerde bedrijven op het gebied van hoe je werknemers het beste bij het werk betrekt.


Winnaar

Samen met Binx Smartility uit Groenlo en Ter Steege Bouw Vastgoed uit Rijssen was Vermeulen geselecteerd als kanshebber voor de dit jaar voor het eerst ingestelde tweejaarlijkse prijs van de vakbond. ,,Met de prijs vragen we aandacht voor de rol van werknemers als specialist in hun vak. Het gaat er om dat zij deelnemen aan inrichting en organisatie van het werk‘’, zegt woordvoerder Ron Sinnige van de FNV. Een deskundige jury heeft de bedrijven bezocht, met mensen gesproken en een bedrijfsvideo gemaakt. Na drie zittingen kwam Vermeulen als winnaar uit de bus.


Toppers

Op de bouw komt de technologische ontwikkeling vanzelf wel meent de bond. Sociale betrokkenheid en eigen verantwoordelijkheid versterken is niet iedereen gegeven. ,,De drie genomineerden zijn alle drie toppers.  Bij Vermeulen zie je hoe de mensen op de bouwplaatsen sturend zijn en de directie en staf ondersteunend. Vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid gaan hand in hand en er zijn informele hiërarchische verhoudingen tussen werkvloer en kantoor”, kregen de vertegenwoordigers van het bedrijf van de jury te horen. ,,Bedrijven die hun werknemers meer invloed geven, geven niets weg, maar versterken juist de productiviteit en lerend vermogen.”


 

17-12-18 | Breng je stem uit: jouw gemeente de mkb-vriendelijkste?

Gemeenteraadsverkiezingen zijn er eens in de vier jaar. Verkiezingsprogramma's draaien dan vooral om voornemens die burgers raken. De verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente is er om de twee jaar. En dan draait het uitsluitend om de vraag: wat doet jouw gemeente voor het lokale bedrijfsleven? En doen ze dat goed?


Mkb-ondernemers zijn cruciaal voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid, en moeten bij vragen kunnen rekenen op adequate hulp van hun gemeente. Maar, echt mkb-vriendelijk beleid voeren omhelst uiteraard veel meer. En juist daar schort het nog wel eens aan. MKB-Nederland wil met de verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente colleges van B&W, raadsleden en ambtenaren op een positieve manier prikkelen om een scherpe blik op belangen van ondernemers te laten houden.


Niet de papieren werkelijkheid

Uniek aan het onderzoek van MKB-Nederland is dat het niet om de papieren werkelijkheid gaat: het is geen studie van collegeprogramma's of beleidsnota's. In dit onderzoek gaat het om de mening van de ondernemer: om jouw beleving dus van de gemeentelijke dienstverlening. Want wat er op papier goed uitziet, kan in de praktijk toch tegenvallen of andersom. Een hoge OZB-heffing maar voortreffelijke voorzieningen voor ondernemers kan de voorkeur hebben zijn boven een omgekeerde situatie. Krijg je als ondernemer 'waar voor je geld'?

Die mkb-vriendelijkheid kan ook blijken uit zaken als kortere procedures bij noodzakelijke uitbreidingen, een betere bereikbaarheid van bedrijventerreinen, meer kansen voor mkb'ers bij gemeentelijke en regionale aanbestedingen, telefonische of digitale bereikbaarheid, de snelheid van betalen, de hoogte van de lokale lasten, vergunningverlening of beleid voor starters, enz.


Het grootschalige onderzoek van MKB-Nederland wordt uitgevoerd door het Groningse onderzoeksbureau Lexnova en stoelt op vier pijlers: de tevredenheid van ondernemers in de gemeente, het imago van de gemeente, communicatie en beleid met betrekking tot het mkb en de hoogte van de gemeentelijke lasten. Hieruit volgt uiteindelijk een ranglijst per provincie, landelijk en van de 36 grootste gemeenten.


Ondernemers kunnen op 

https://www.mkb.nl/vragenlijst-mkb-vriendelijkste-gemeente

de vragenlijst invullen.

04-12-18 | Bedrijventerrein Haansberg KVO gecertificeerd

Op donderdag 29 november werd bedrijventerrein Haansberg in Rijen officieel KVO-gecertificeerd. Met dit Keurmerk Veilig Ondernemen wordt de samenwerking tussen ondernemers, gemeente, politie en brandweer naar een modern, schoon en veilig bedrijventerrein bezegeld.


In het Crown Business Center in Rijen waren alle partijen aanwezig om het certificaat te ondertekenen. De ondertekening werd vooraf gegaan door een presentatie van Securitas over de in november in werking getreden camerabeveiliging op het bedrijventerrein. Deze camerabeveiliging met nummerbordregistratie is een belangrijke schakel in het KVO. De komende jaren zullen verschillende zaken aangepakt worden om het bedrijventerrein nog verder te verbeteren, zodat het KVO certificaat in de toekomst weer verlengd kan worden.


22-11-18 | Ontbijtsessie Aandachtig Leiderschap 21 november

‘Aandachtig Leiderschap, betekent onderscheiden en verbinden, van managers en professionals, door vragen te stellen.’ – Jaap Boonstra. Dit is een van de citaten waaruit de deelnemers, aan het einde van de ontbijtsessie , een keuze moesten maken.


De start van de ontbijtsessie was het persoonlijke verhaal van spreker Kees Hooft (FeedForward). Aansluitend stelde hij vragen over zijn verhaal om te demonstreren dat aandachtig luisteren soms niet zo eenvoudig is als het lijkt.


Een van de perspectieven van waaruit Aandachtig Leiderschap vandaag besproken werd was communicatie. Hierin spelen bewust aandacht geven, luisteren op niveau en de dialoog een rol.


Een tweede perspectief, jouw geloofwaardigheid, is onder te verdelen in vier kernen: integriteit, intenties, capaciteiten en resultaten. Het verhogen van de geloofwaardigheid werd voor deze kernen besproken.


Het geheim van overtuigingskracht, een derde perspectief, werd met een oefening behandeld, naar voorbeeld van P. van Goethem (IJs verkopen aan Eskimo’s). Iedere deelnemer kreeg een kaart waarop 3 leiderschapsstijlen stonden: Autoriteit, Vriend en Voorbeeld. Met deze kaart ging men de zaal rond om door de mededeelnemers een spontane indruk van jezelf te laten aanstrepen, meerdere keuzes waren mogelijk. Dit gaf soms verrassende inzichten! Hierna besprak Kees de specifieke kenmerken van de drie stijlen.


 


Dat groei hierin mogelijk en belangrijk is onderstreepte Kees door ons op het hart te drukken altijd te blijven zoeken naar mogelijkheden om te investeren in ontwikkeling van anderen, lering te trekken uit je fouten, deze leermomenten te delen en je rol als mentor voor jong talent te pakken.


De sessie werd afgesloten met een laatste oefening. Iedereen ontving zes citaten, moest er één uitkiezen en daarna met een ander in gesprek gaan over deze keuze. De keuzes werden plenair gedeeld en door Kees toegelicht.Onder het genot van een koffie, cappuccino of thee werd daarna onderling nog wat nagepraat over deze interessante bijeenkomst met vele interacties.


12-11-18 | 16e Bedrijven-Bezoeken-Bedrijvendag

Afgelopen vrijdag, 9 november, stonden drie, terecht trotse, GRIC-leden klaar om ons een kijkje achter de schermen te geven. Verdeeld over drie groepen verzamelden meer dan 100 ondernemers zich om 14.00 uur bij drie Rijense GRIC-leden: Kin Pompentechniek, ADS Expo en Newasco. De bezoeken waren door de organiserende bedrijven tot in de puntjes voorbereid en geweldig verzorgd.


Film: Frank Hermens Concept.Creation.Motion

Fotos bedrijven: XziXzi Fotografie


Wil Eelants en Raymond Snoeren leidden de deelnemers bij ADS Expo rond. ADS Expo is al meer dan 30 jaar actief op het gebied van standbouw en winkelinrichting. Ze produceren met hun team alles in eigen beheer. Het complete traject, van tekening, productie en opbouw op locatie kan verzorgd worden. De nieuwste technieken worden hier desgewenst bij ingezet. We hebben hiervan prachtige voorbeelden gezien. Door gebruik van door henzelf ontwikkelde, aluminium profielen en panelen met magneetbevestiging kunnen de producten in een korte tijd op- en afgebouwd worden.


 


 


Bij Kin Pompentechniek werden we ontvangen door Rob Kouvelt en Rob Jordans. Opgericht in 1981 door Bernard Kin is dit bedrijf groot geworden als pompenleverancier voor vloeistoftransport. Om niet te afhankelijk te worden van één markt is in 2017 Corode Pompen overgenomen, pompen die speciaal geschikt zijn om chemische stoffen te filtreren. Om de diversiteit te vergroten is Alcatraz Interlocks ingelijfd. Zij produceren industriële sloten voor vergrendeling van installaties waarmee menselijke fouten voorkomen kunnen worden. Met dit systeem is men namelijk gedwongen om een vaste volgorde in het proces aan te houden d.m.v. een mechanisch

gecodeerde, fysieke, sleuteloverdracht.


  Thea de Looff-Soons en haar broer Leo van Newasco stonden, samen met Annie en Frans van Loon, klaar om ons door hun familiebedrijf rond te leiden. Opgericht in 1943 en inmiddels uitgegroeid tot een moderne wasserij, verzorgen zij wasgoed voor zorginstellingen, hotels, bedrijven en overheid. Het was indrukwekkend om te zien hoe immense wasmachines en dito -drogers er in no-time grote hoeveelheden was door draaiden. Ondanks een grote mate van automatisering bleken er echter toch nog veel handen nodig om alles schoon en strak gestreken terug naar de klant te sturen.


  Het blijft bijzonder om bij collega-ondernemers in de “keuken” te mogen kijken en te zien hoe enthousiast en trots zij en hun teams over hun bedrijf vertellen. We bedanken onze drie leden dan ook hartelijk voor het openstellen van hun deuren!


Om 17.00 uur verzamelden de deelnemers zich bij De Chinese Muur om na te praten over de bezoeken, te netwerken en gewoon even bij te praten onder het genot van een hapje en drankje. Rond 20.00 uur werd deze, wederom succesvolle 16e editie van de GRIC Bedrijven-bezoeken-bedrijvendag afgesloten.